{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Horeca Expo 2019: een niet te missen afspraak!

Signature dishes, klassiekers in een nieuw jasje, de Bocuse d’Or, Michelinsterren ... Stuk voor stuk vaste afspraken op de Horeca Expo. Ook het METRO-team is van de partij om onze producten, diensten en nieuwigheden aan je voor te stellen. Horeca Expo 2019 belooft opnieuw een uitzonderlijke editie te worden. We geven je alvast een voorsmaakje van hét culinaire evenement van het jaar.

Sterrenstof

Er is één moment waar alle chef-koks reikhalzend naar uitkijken. Elk jaar in november begint de spanning te stijgen, worden overal voorspellingen gedaan en draait de geruchtenmolen op volle toeren. De presentatie van de MICHELIN Gids en de bekendmaking van de sterren – wie krijgt er meer of minder dan vorig jaar? – is het moment suprême van Horeca Expo. Ook in 2019 zullen er ongetwijfeld heel wat verrassingen opduiken. De ceremonie wordt live uitgezonden op de stand van METRO.

Dus ook als je geen uitnodiging hebt kunnen bemachtigen, kun je de uitreiking van de ‘Oscars van de keuken’ live volgen. Afspraak maandag om 13 uur, het einde wordt voorzien omstreeks 14 uur. ’s Avonds wordt het grote MICHELIN Gids galadiner toevertrouwd aan een van de meest prestigieuze chefs van ons land ...

La vie en rouge

METRO is al sinds jaar en dag partner van de MICHELIN Gids en mag traditioneel de plaatjes overhandigen aan de trotse eigenaars van restaurants met een ster of een Bib Gourmand. Nieuw dit jaar: de gelukkige chef-koks die werden bekroond met één of meerdere sterren worden uitgenodigd voor een exclusief evenement in de Chef Academy. De restaurants die een Bib Gourmand op hun naam mogen schrijven, kunnen hun plaatje komen afhalen in hun METRO-winkel.

Een gouden foto

En er is nog meer! Ter gelegenheid van de awardceremonie organiseert Michelin, met de steun van METRO, een wedstrijd op Instagram. Iedereen die een Bib Gourmand of een ster krijgt toebedeeld, mag een originele foto van zichzelf met zijn of haar plaatje posten op Instagram. De foto die er het meest uitspringt, levert een gouden plaatje op!

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Getekend ... door jou

Een eigen uitvinding, een omgetoverde klassieker of een vaste waarde die tot in het kleinste detail perfect is uitgevoerd ... Elke chef-kok heeft wel een of meerdere signature dishes. Ter gelegenheid van Horeca Expo 2019 heeft METRO besloten om aan de slag te gaan met deze uitdrukking. De chefs die onze stand bezoeken, zullen worden gevraagd om – letterlijk – een bord te signeren. Op de stand zal een banner van 5 meter lang prijken, waarop aan weerszijden foto’s van 300 borden zijn gedrukt. De METRO-teamleden zullen de bezoekers vragen om hun handtekening te zetten op een van die 600 borden. Dit unieke fresco illustreert de band die METRO met zijn klanten heeft en zet onze slogan nogmaals kracht bij: Your success is our business. Wij hopen dat jullie talrijk aanwezig zullen zijn!

Kom proeven

Je vindt op onze stand cocktails van de hand van onze huissommelier Jeroen Tackx, klassiekers die in een modern jasje werden gestoken door sterrenchef Axel Colonna-Cesari, én een mooie selectie uit onze wijnkelder en onze topproducten.

Doe mee met de bord-challenge van Michelin Gids

Hoe deelnemen? Deel via uw sociale medianetwerk de beste foto van uw Michelin- bord. Deze foto maakt kans om gedeeld te worden op het Instagram-account van Michelin.
Gebruik #mymichelinplaque + @chef_bymetro + @MICHELINGuide om uw deelname te bevestigen. Michelin zal via loting een winnaar kiezen. De winnaar wint een gouden bord.*

Drie categorieën:

  • Foto van de beste teamspirit
  • Meest creatieve foto
  • De meeste likes per foto

* Bord verguld met bladgoud, productie beperkt tot 15 exemplaren, waarde is € 220

Handtekeningen voor het goede doel

Nog een traditie die in ere wordt gehouden: de veiling voor het goede doel. Het concept ziet er dit jaar echter ietwat anders uit: de koksvest die gewoonlijk wordt gesigneerd door de sterrenchefs en verkocht voor het goede doel, wordt dit jaar vervangen door een banner met signature dishes. De banner is opgebouwd volgens hetzelfde principe als de banner op de METRO-stand (zie verderop in dit artikel). Het doek is zo’n twee meter lang en er staan een vijftigtal borden op afgebeeld. Bij elk gerecht komt een handtekening, als ode aan de signature dishes die de chef-koks maar wat graag op hun menu laten staan.

Bocuse d'Or 2019 in de startblokken

Belgische finale op Horeca Expo

Op 17 november nemen vijf kandidaten het tegen elkaar op in de Belgische finale van de Bocuse d’Or. De winnaar krijgt een ticket voor de Europese finale van deze culinaire wedstrijd, die in 2020 wordt georganiseerd in Tallinn, Estland. Lode De Roover zal zijn Belgische titel verdedigen tegen geduchte tegenstanders: Peter Asaert, Fabian Bail, Patrick Bonne en Sam Van Houcke. De thema’s en ingrediënten zijn al bekend.

Voor het eerste gerecht werd gekozen voor paling. Een vis van 2 kg en verse tuinkruiden, die ingrediënten vormen de basis voor alle deelnemers. Zij serveren een warm gerecht met drie garnituren naar keuze. Het tweede gerecht wordt opgebouwd rond een volledige Anjouduif van 500 g. Het gerecht wordt gedresseerd op een plateau, die de chefs zelf meebrengen – rekening houdend met de opgelegde afmetingen. De duif moet in z’n geheel gepresenteerd worden, met karkas.

Duiven die gereconstrueerd zijn, kosten het team 25 strafpunten. Geen vacuümbereidingen dus. De chefs maken drie garnituren: één op basis van aardappel en twee die ze vrij mogen kiezen. Voor elk gerecht geven de chefs 14 borden door: 12 voor de degustatiejury, één voor de officiële foto en één voor de juryvoorzitter. Een flinke uitdaging als je weet dat het gebruik van ‘cloches’ niet is toegestaan en dat alle decoratie – uitgezonderd op de plateaus – eetbaar moet zijn. Naar goede gewoonte kiest de Bocuse d’Or jury ervoor om techniek te belonen. Ze reiken de chef- koks klassieke ingrediënten aan en rekenen op hun creativiteit om deze klassiekers in een verrassend nieuw kleedje te stoppen.

Streaming op metro.be

Zondag 17 november barst Horeca Expo uit zijn voegen in hal 8 op de wedstrijdzone. De Belgische finale van de Bocuse d’Or wordt ook integraal gestreamd op de website van METRO. Meld je aan en mis geen seconde van deze meeslepende wedstrijd.

Praktische info:
  • Van 17 tot 21 november 2019
  • Openingsuren: van zondag tot woensdag van 10u30 tot 19u, op donderdag van 10u30 tot 17u
  • Flanders Expo Gent, hal 8, stand 8329