{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

In het kielzog van Havana Club 

De rum vindt zijn oorsprong in de Caribische zee in de 17e eeuw, maar schudde zijn imago van piratendrank al snel van zich af en trad toe tot het selecte clubje van grote ‘spirits’. De grandioze Cubaanse traditie van deze specialiteit wordt op meesterlijke wijze in ere gehouden door Havana Club, dat liefhebbers van zowel cocktails als degustatierums het perfecte antwoord biedt.

Jaren tijd zijn er nodig om een grote rum te maken, en nog meer voor een Master of Cuban Rums. Dankzij de savoir-faire en het talent van zijn bedreven distilleerders – verenigd in een zeer gesloten club die wordt voorgezeten door het lid met de meeste ervaring, Don José Navarro – krijgen de rums van Havana Club hun volle smaak en aroma’s. Eerst wordt de vooraf gefermenteerde melasse gedistilleerd, waarna de eaux de vie verschillende stappen in het rijpings- en blendingsproces doorlopen. En het is precies tijdens dat proces dat de Masters of Rum hun magie bovenhalen. De rums van Havana Club rijpen enkel en alleen op whisky- vaten uit witte eik. De leeftijd van het vat bepaalt het karakter van het eindproduct: recente vaten voegen tannines toe, terwijl oude vaten dan weer meer lucht en oxidatieve toetsen aanbrengen.

De rums van Havana Club rijpen enkel en alleen op whisky- vaten uit witte eik. 

Op plezier staat geen leeftijd

Afhankelijk van de rijpingstijd en de blend worden de rums uiteindelijk ingedeeld in leeftijdscategorieën. Dat gaat van de lichtste, ‘3 años’, tot de meest complexe blends die tot wel 15 jaar of langer op het vat hebben gerijpt. Dankzij dit rijke smakenpalet zijn er rums die zich perfect lenen om te mixen in een cocktail en andere die dan weer een voortreffelijke degustatierum vormen. Ze verdienen hoe dan ook een plaatsje in elke digestievenkast. De Havana Clubs van 3 en 7 jaar en de Añejo Especial zijn de ideale ingrediënten voor heerlijke drankjes, van de eenvoudigste mixen tot de meest gesofisticeerde creaties. Rum is uiteraard niet weg te denken in de wereld van de mixologie en wordt gebruikt in verschillende klassiekers. Denk maar aan een mojito, dark and stormy, piña colada, daiquiri – de favoriet van Ernest Hemingway –, Cuba libre, rum punch of canchanchara (check ons recept)… Al die grote namen komen nog beter tot hun recht met een kwaliteitsvolle rum, uit Havana natuurlijk! 

placeholder
Wegwijs in de wereld van de rum
 • Guarapo: het sap van suikerriet. Wanneer dit sap wordt gekookt, kristalliseert het en wordt de vaste suiker gevormd.
 • Miel de caña: de melasse, of het restproduct dat overblijft na het koken van de guarapo. Dit vormt de basis voor de batición. 
 • Batición: het resultaat van de fermentatie van de miel de caña met gisten, aangelengd met water van de zuiverste kwaliteit. 
 • Aguardiente: letterlijk ‘vurig water’. Een eau de vie verkregen door het distilleren van de batición. 
 • Ron fresco: jonge rum uit de eerste blends en rijpingen. De verschillende ron fresco’s worden daarna opnieuw gerijpt en geblend door de Masters of Cuban Rums. 
 • Toque: de final touch voor de rijping van een rum, toegevoegd door de Master of Cuban Rums. 
 • Añejamiento: het rijpingsproces van de rum op vaten van witte eik. De leeftijd die op de fles wordt vermeld, is de leeftijd van de jongste rum in de blend. 
Havana club Cancha

De Cubaanse cocktail bij uitstek is de Canchanchara. Deze frisse, dorstlessende sour staat op de officiële cocktaillijst van de International Bartenders Association (IBA). We geven je hier het recept voor een versie met de Havana Club Añejo 7 años in de hoofdrol.

 • 5 cl rum Havana Club Añejo 7 años
 • 2 cl melasse
 • 2 cl limoensap
 • 5 cl bruiswater
 • ijsblokjes
 • een limoenpartje

Giet de rum samen met de melasse en het limoensap in een glas. Meng goed. Voeg het bruiswater en daarna de ijsblokjes toe. Werk af met een limoenpartje.