{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Michelin editie 2021: anders dan anders

Iets meer dan een week na de voorstelling van de Michelin 2021 is het tijd om de balans op te maken van deze bijzondere editie in de schaduw van de pandemie en te kijken naar de eerste stralen van vernieuwing.

  • Sinds eerst De Karmeliet en vervolgens Hertog Jan de deuren sloten, telde België maar één driesterrenrestaurant meer, namelijk het Hof van Cleve van Peter Goossens. De rode gids moest in het verleden heel wat kritiek slikken omwille van zijn afwachtende houding op dit vlak, maar nu is het toch eindelijk zover: ons land heeft met Viki Geunes eindelijk zijn tweede driesterrenchef. De zaak is nog steeds gevestigd op de bovenste verdieping van het MAS – het grote etnografische museum in de havenstad – maar gooide zijn formule onlangs helemaal om. Het resultaat is een weldoordacht gastronomisch hoogstandje waarbij puurheid en moderniteit centraal staan. Een voorbeeld voor wie ook op die hoogste bekroning mikt?

                                                                          Viki Geunes

  • Van de dertien zaken die dit jaar een nieuwe ster kregen (tien met één ster, twee met twee sterren en één met drie sterren) liggen er tien zaken in Vlaanderen en drie in Wallonië. Een onevenwicht dat in 2020 al duidelijk was en waarover de kenners zich het hoofd breken. Als redenen hiervoor worden volgende zaken aangehaald: de hogere concentratie restaurants in Vlaanderen, de economisch-toeristische context en de sterkere invloed van de Scandinavische landen en de internationale scene. Nog een mogelijke verklaring voor dit fenomeen is de bijzondere context van de afgelopen jaren, waarbij verschillende grote Waalse chef-koks hun zaak verhuisden of hun activiteiten aanpasten. Wordt ongetwijfeld vervolgd in 2022 …

 

  • Duurzaamheid en respect voor het milieu zijn tegenwoordig ook kernwaarden voor de horecasector en daar vormt Michelin geen uitzondering op. Na Frankrijk en enkele andere landen met een rode gids is het nu de beurt aan België om 'groene sterren' uit te reiken. Die zetten chef-koks in de picture 'die de strijd voor een duurzame toekomst aangaan'. De lijst met de eerste tien geselecteerde restaurants bevestigt de diepgang en kwaliteit van het werk van de Belgische chef-koks op dit vlak. En hier zien we wel een mooie verdeling tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Inzake duurzaamheid lijken alle Belgische chef-koks er dezelfde opvattingen op na te houden.

 

  • Momenteel wordt er veel gediscussieerd over de plaats van de vrouw in de horeca. Het is dan ook wellicht geen toeval dat de Michelingids dit jaar een vrouw benoemde tot jonge chef van het jaar: Manon Schenck, voor haar restaurant ‘Table de Manon’ in de buurt van Durbuy. En er is nog een vrouw die een ster op haar palmares mag schrijven: Dookoon Kapueak van restaurant Boo Raan in Knokke. Haar emotionele reactie op het nieuws was een van de hoogtepunten van de ceremonie 2021.

                                                                                                                                                             Manon Schenck

  • Net als iedereen zocht ook Michelin dit jaar zijn heil in de digitale aanpak. De gratis app Michelin Worldwide, die tijdens de virtuele ceremonie werd aangekondigd en waarin alle door de gids geselecteerde restaurants wereldwijd zijn verzameld, luidt wellicht het einde van de papieren versie op middellange termijn in. In een interview dat verschenen is op de website van La Cuisine à quatre mains, bevestigt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Belux, dat ook zonder omhaal en benadrukt meteen ook het belang van de online reservatieoptie in de app. De toekomst wordt hoe dan ook digitaal.

 

  • METRO Belgium is al jarenlang sponsor van de Michelingids Belux en staat in die hoedanigheid normaal gezien in voor de organisatie van het traditionele galadiner. Door de COVID-19-crisis kon dat dit jaar helaas niet doorgaan, maar editie 2022 zal dat meer dan goedmaken. We zien iedereen graag volgend jaar terug voor een spetterende editie en de uitreiking van de nieuwe sterren!

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder