{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Opleidingen voor vakmensen

De gratis verkrijgbare en ronduit indrukwekkende catalogus met opleidingen van Horeca Forma biedt iedereen in de horecasector de kans om zijn talenten voortdurend uit te breiden of er nieuwe te verwerven. En dat ook nog eens gratis, dus het zou zonde zijn om er geen gebruik van te maken.

We vergeten vaak dat een deel van de werkgeversbijdragen dient voor de financiering van levenslang leren. In elk gewest is er een specifieke organisatie verantwoordelijk voor het aanbieden van opleidingen aan horecawerknemers. In Vlaanderen is dat Horeca Forma, in Brussel Horeca Forma Be Pro en in Wallonië Horeca Formation. De sociale partners van paritair comité 302, zowel de werkgevers als de werknemers, zijn daar de motor van.

“Alle werknemers in de horecasector kunnen onze opleidingen volgen, ook indien je tijdelijk werkloos bent of recent je job bent verloren”, vertelt Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma. “Onze catalogus telt momenteel ruim 100 opleidingen - 105 om precies te zijn - maar we spelen ook graag in op specifieke vragen. In Vlaanderen is voortdurend een team onderweg om via gesprekken met ondernemers in de horeca de vinger aan de pols te houden. Zodra een bedrijf meer dan acht vaste werknemers heeft, kunnen we ook ter plaatse komen voor een opleiding op maat van ieders specifieke situatie.”

Next level

In 2019 volgden meer dan 4.000 mensen een opleiding van Horeca Forma. In totaal werden 6.311 certificaten uitgereikt. Alle onderwerpen kwamen daarbij aan bod, van zaal tot keuken. Het kan dan gaan over gastvriendelijkheid, financieel beheer, dranken en natuurlijk culinaire technieken. Je kunt je perfectioneren in het versnijden van vis, je managervaardigheden bijschaven of leren je foodcost zo nauwkeurig mogelijk te berekenen ...

“Wij willen horecamedewerkers helpen om te groeien op alle vlakken. We werken ook nauw samen met scholen en de VDAB om hen te helpen talenten te werven voor onze sector, zoals bijscholen tot kok, kelner of barman. Samen hebben we een reeks specifieke opleidingen uitgewerkt die in oktober van start zullen gaan en die specifiek gericht zijn op mensen die onlangs hun job hebben verloren. We geven hen de kans om nieuwe competenties aan te leren en zo sneller werk te vinden.”  

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Binnen handbereik

Enkele klikken op de bijzonder volledige website van Horeca Forma volstaan om de juiste opleiding te vinden, afhankelijk van het thema dat je zoekt en de dagen waarop je beschikbaar bent. “Uiteraard geven we die opleidingen liefst in real life, vaak in de trainingsacademie ‘Chef Academy by METRO’ in Antwerpen. Door COVID-19 waren we genoodzaakt om snel een digitaal alternatief te ontwikkelen, met bijvoorbeeld webinars of video’s op sociale media. Zo konden we tijdens de lockdown meer dan 10.000 mensen bereiken en hen tips geven om bijvoorbeeld om te gaan met de nieuwe hygiëneregels. Die periode van onvrijwillige werkloosheid was voor velen een moment om hun competenties bij te schaven. We blijven uiteraard een digitaal aanbod aanbieden, maar menselijke interactie blijft wel centraal staan.”
www.horecaforma.be