{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Michelinsterren

Door het intussen welbekende covid werd de plechtige uitreiking van de Michelinsterren 2022 uitgesteld tot het voorjaar. Op 23 mei was het dan zover. Plaats van het gebeuren? Het Théâtre Royale van Mons. Het was al de tweede editie in de Waalse culturele hoofdstad, en dé verrassing van de avond was de derde ster die Tim Boury vanaf nu op zijn gevel mag tentoonstellen. Overzichtje van een buitengewone dag.

Alles begon al de dag ervoor met een eerste diner waarop de Bib Gourmands werden voorgesteld. Aan het kookfornuis stonden Eric Fernez, Luc Broutard en Didier Bernard – goed voor een totaal van vier sterren – en samen met de logistiek van METRO zorgden zij voor een onberispelijk menu dat een mooi voorproefje was voor het grootse gebeuren de dag erna.

Het hoogtepunt van de maandagavond was uiteraard de uitreiking van de sterren. Na een avond nagelbijten en een staande ovatie voor zowel Viki Geunes als Peter Goossens mocht ook Tim Boury het podium op om een derde ster in ontvangst te nemen. Die amper 39-jarige chef-kok uit Roeselare voegt zich dus bij de allergrootsten, waardoor België nog meer straalt dan ooit. 

Nog een opvallende vaststelling: twee restaurants halen meteen na hun opening al twee sterren binnen: Villa Lorraine in Brussel, waar Yves Mattagne en zijn team dit gastronomische icoon met brio weer tot leven hebben gewekt, en de Antwerpse Hertog Jan van Gert De Mangeleer en Joachim Boudens, die nog altijd even briljant en vernieuwend zijn als vroeger. Zij krijgen het gezelschap van Thijs Vervloet, van wie de naar Averbode verhuisde Colette de inspecteurs wel kon bekoren.

placeholder

Zestien nieuwe eensterrenrestaurants vullen het rijtje aan, waaronder enkele bekende namen, zoals Lode De Roover met Fleur de Lin, Ken Verschueren met Tinèlle, Martijn Defauw met Rebelle en de schitterende Thomas Troupin die met zijn ¡Toma ! in Luik zijn verloren ster opnieuw binnenhaalde. De titel van jonge chef van het jaar gaat dit keer naar Ruben Christiaens van Vintage in Kontich, sommelier van het jaar is Maxime Sanzot van Racines in Floreffe.

Het feest werd afgesloten met een tweede topdiner dat werd samengesteld door het duo Peter Goossens en David Martin en waarover de gasten ongetwijfeld nog lang zullen napraten. Afspraak volgend jaar, voor nog meer mooie verrassingen? Laat het ons hopen.