{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Sam Van Houcke klaar voor Europa

Sam Van Houcke, chef van restaurant Maste in Gent, heeft afgelopen november de Belgische finale van de Bocuse d’Or gewonnen en zal in maart de kleuren van ons land verdedigen in de Europese finale in Boedapest. Het doel: de Europese titel in de wacht slepen, maar ook – en vooral – zich kwalificeren voor de wereldfinale. De jonge ster heeft een exclusief interview gegeven aan CHEF Magazine.

 

Vanwege de coronapandemie volgt de Europese finale heel snel op de Belgische finale. Hoe bereid je je in zo’n korte periode voor op een wedstrijd van dit ongelooflijke niveau? 

Onze planning is inderdaad heel krap, met slechts vier maanden tussen de twee proeven. Midden februari hebben we de conceptiefase afgerond. Daar hebben we aan gewerkt in mijn restaurant in Gent. Vervolgens zijn we begonnen met de praktische trainingsfase in het trainingscentrum van een van onze sponsors – Rational – in Zwijndrecht. We werken specifiek aan onze snelheid, een van de essentiële elementen van de Bocuse d’Or, met een aangepast tijdregistratiesysteem.

Hoe slaag je erin die voorbereidingen te combineren met je dagelijkse werk in het restaurant?

Ik ben heel goed omringd, eerst en vooral door mijn echtgenote Stefanie (Van Nieuwenhuyze), en daarnaast door de rest van mijn team. De Bocuse d’Or is geen solowedstrijd. Ik kan rekenen op drie medewerkers die niet terugdeinzen voor wat avontuur. En ik mag zeker ook onze coach Roland Debuyst niet vergeten. Ik hoop in zijn voetstappen te kunnen treden en ik ben heel blij dat ik kan profiteren van zijn ervaring en die van Lode De Roover, de voorzitter van Bocuse d’Or Belgium. Ook hij heeft deelgenomen aan de wedstrijd, en hij degusteert al onze creaties met het smaakpalet van een expert.

Praktische informatie

De Europese finale van de Bocuse d’Or vindt plaats op 23 en 24 maart tijdens de beurs Sirha Budapest. De 19 teams die het tegen elkaar opnemen, zullen een bordthema en een schaalthema creëren. Een jury van 20 chefs degusteert de twee creaties en een andere jury van 10 chefs beoordeelt de organisatie en het werk in de keuken. De 10 beste teams kwalificeren zich voor de internationale finale die zal plaatsvinden op de beurs Sirha Lyon in 2023.