{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Viva el taco!

Als hét symbool van de mexicaanse keuken is de Taco niet meer weg te denken uit het internationale streetfood. Bovendien kun je er alle kanten mee Uit: een taco past even goed op een gastronomische Menukaart als op een traiteursbuffet. Een woordje uitleg over deze toch wat ongewone vorm van pannenkoek.

Hier en daar in Mexico worden ook wel taco’s gemaakt op basis van tarwemeel, maar traditioneel wordt maïs gebruikt. De ongelooflijke diversiteit in de Zuid-Amerikaanse maïssoorten komt daarbij goed van pas natuurlijk, wat leidt tot soms wel verrassende meelkleuren zoals blauw. Het principe achter de taco is doodeenvoudig: een kleine tortilla wordt met de hand in een speciale pers platgedrukt en vervolgens gevuld met vlees, vis of groenten en saus.

Dat is de uitgangsbasis. Daarna is het alle remmen los. De Mexicaanse traditie is al bijzonder rijk, met de klassieke tacos de asador op basis van geroosterd vlees, of tacos de pescado (met vis). Daarnaast zijn er de minder bekende varianten zoals de tacos de cabeza of de tacos de lengua (met orgaanvlees als hoofdingrediënt), de tacos dorados (eerst gevuld, daarna gefrituurd) en de tacos sudados (kort gestoomd).

placeholder

Taco’s correct maken vraagt veel tijd en vakkennis, maar er zijn ook enkele prima kant-en-klare taco’s te koop. Die openen de deur naar ontelbare culinaire mogelijkheden. Op het bord zorgen ze voor een ietwat bijzondere toets, bijvoorbeeld bij een tweede gang met vlees (denk aan pulled lamsschouder, pulled pork of kippenragout). Op een traiteursbuffet doen gevulde taco’s het uitstekend als fingerfood, maar je kunt ze ook los aanbieden waarbij je gasten ze zelf naar smaak mogen vullen.

En we kunnen het uiteraard niet over taco’s hebben zonder ook de hardshell taco’s te vermelden. Die versie uit Californië is snel en eenvoudig te vullen en zorgt voor wat extra crunch. Bij een walkingdinner of receptie met hapjes is deze soort ook gemakkelijker te eten omdat ze beter in de hand ligt. Dé perfecte kennismaking met rijke smaken en aroma’s uit de Mexicaanse keuken.