{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Chef's Place

Wijn van het jaar: Viva Portugal!

Al veertien jaar op rij stelt METRO zijn Wijn van het Jaar voor. De wijn van het jaar brengt ons deze keer naar het zuiden van Europa, meer bepaald de prachtige steile oevers van de Douro in Portugal. De regio staat bekend om zijn inheemse druivensoorten en huisvest honderden wijngaarden. Zo ook die van wijndomein Quinta de Porrais, waarmee de internationale experts van METRO de krachten hebben gebundeld om drie exclusieve wijnen te ontwikkelen – rood, wit en ros – geassembleerd met de grootste nauwkeurigheid.

Voor de rode wijn werden vier druivensoorten geselecteerd: Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousa en Tinta Barroca. Na een korte rijpingsperiode op Franse eikenhouten vaten ontstaat een wijn met een intense, donkere robijnrode kleur. De wijn past uitstekend bij rood vlees, maar ook bij blauwe kazen en zelfs pastagerechten.

De witte wijn wordt gemaakt met de druivensoorten Codega do Larinho, Rabigato, Viosinho en Verdelho. Dankzij de gisting in inox vaten ontwikkelt hij een mooi, levendig karakter en een intens parfum van witte bloemen en citrus. De wijn smaakt uiteraard heerlijk als aperitief, maar verricht ook wonderen bij alle visgerechten uit de Portugese keuken: gegrilde vis, schelpdieren en schaaldieren in al hun vormen. Hij past ook goed bij wit vlees, charcuterie en Aziatische gerechten.

Last but not least: de ros combineert de druivensoorten Touriga Nacional, Touriga Franca en Tinta Roriz. Het resultaat is een wijn met een stralende kleur, even helder als een ondergaande zon, die heerlijk naar rode vruchten ruikt. Deze wijn leent zich uitstekend voor zonnige momenten op de eerste terrasjes, maar hij past ook perfect bij een lentesalade, wit vlees, pasta of pizza. Of waarom niet bij pikante Thaise gerechten of Japanse sushi?