{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Chef-kok Bert Vanhalle en de ongetemde smaak van het bos

De herfst is volop in het land en brengt prachtige kleuren, heerlijk wild en natuurlijk wilde boschampignons met delicate smaken met zich mee. Een onuitputtelijke bron van inspiratie voor chef-koks, zoals Bert Vanhalle in zijn restaurant de geit in Zwevegem bewijst, waar hij voor zijn creaties koos voor het gamma FME.

Bert Vanhalle kan terugkijken op een kwarteeuw horecaervaring. Hij is een gedreven chef-kok met een niet te evenaren vakkennis. Vijf jaar geleden opende hij De Geit, een gezellig gezinsrestaurant waar de gerechten duidelijk van een gastronomisch niveau zijn, maar de sfeer lekker ontspannen is. Het beste van twee werelden dus, waar seizoensgerechten, authenticiteit en eetplezier centraal staan.

Een brede waaier van smaken

“Voor mij is respect voor het product het allerbelangrijkste in de keuken”, vertelt Bert. “Ik werk uitsluitend met verse seizoensproducten die ik hoogstpersoonlijk uitkies. Daarom ga ik ook zo graag naar METRO: daar kan ik alles met eigen ogen zien en selecteren. Ik werk graag met de paddenstoelen van FME. Die zijn van goede kwaliteit en altijd heerlijk vers. Het liefst gebruik ik ze in volle herfst, wanneer ze op het toppunt van hun kunnen zijn. Dan kan ik hun finesse en subtiele smaken optimaal naar boven halen. Er zijn zoveel verschillende soorten paddenstoelen, elk met hun eigen specifieke structuur en smaak, dat de mogelijkheden in het bord eindeloos zijn. Het is een waar plezier om die onmetelijke rijkdom te vertalen naar een gerecht.”

Veelzijdigheid troef

En meteen voegt Bert met zijn speciaal bereide gerecht de daad bij het woord. Hij serveert ons een 24 uur op lage temperatuur gegaard stuk buikspek met paddenstoelen in allerlei vormen en smaken: quenelles van doodstrompet, nem van boschampignons en verder op smaak gebracht met een geconcentreerde en aromatische bouillon. “Het grote voordeel van paddenstoelen is dat ze bestaan in zoveel verschillende smaken en texturen, maar ook dat ze op haast ontelbaar veel manieren kunnen worden verwerkt. Als puree, in kroketten, als espuma: noem maar op.”

Gedroogde paddenstoelen, hoe gebruik je ze?

Paddenstoelen kunnen gemakkelijk worden gedroogd en als ze correct worden bewaard, behouden ze ook na het drogen al hun geur- en smaakkwaliteiten. Zo kun je er het hele jaar door van genieten als bijgerecht of ze gebruiken in allerlei sauzen en salades. Wie wil werken met gedroogde paddenstoelen, kan kiezen uit twee methodes. Eén: je laat ze 7 minuten koken in water en vervolgens spoel je ze af onder koud water. Twee: je laat ze 12 uur weken in water van 4 °C. In beide gevallen moet je de paddenstoelen voor het gebruik goed laten uitlekken. Daarna verwerk je ze gewoon op dezelfde manier als je zou doen met verse exemplaren. Het water waarin je de paddenstoelen hebt laten weken, kun je achteraf nog gebruiken voor een bouillon of als basis voor een saus, soep of jus.

Iedere dag plukvers

Fresh Mushroom Europe, of kortweg FME, is een in paddenstoelen gespecialiseerd familiebedrijf dat alle beloften uit zijn naam ook daadwerkelijk nakomt. Op de kwaliteit wordt hier niet beknibbeld, of de producten nu uit eigen teelt komen of geïmporteerd zijn via een zorgvuldig geselecteerd netwerk van internationale producenten. METRO heeft een groot assortiment in zijn gamma.

Meer info op www.fme-nv.com 

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder