{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Lillet forever

Lillet ontstond in de 19e eeuw en groeide al snel uit tot het lievelingsdrankje van gekroonde hoofden en sterren van het witte doek. Maar dat wil niet zeggen dat het op zijn lauweren bleef rusten. Dit elegante aperitief op basis van wijn uit Bordeaux is tegenwoordig populairder dan ooit en leent zich voor tal van niet te versmaden drankjes: on the rocks, in een cocktail of als longdrink. Die veelzijdigheid maakt van lillet het ideale ingrediënt voor wie graag creatief aan de slag gaat.

Goed gekoeld schenken. Zo staat het op de fles. Met zijn onevenaarbare aroma’s van citrus en kinine is Lillet het toppunt van frisheid en finesse. Al ruim anderhalve eeuw lang drukt het zijn stempel op tal van cocktails en aperitiefdrankjes. James Bond himself maakt van Lillet een van de belangrijkste ingrediënten van zijn bekende ‘Vesper Martini’. Die status is volledig terecht, want zijn unieke karakter maakt hem absoluut ongeëvenaard.

placeholder
placeholder
placeholder
Lillet Blanc

Een goed bewaard recept

Technisch gezien is Lillet een vermout: een gearomatiseerde en versterkte wijn. Hij wordt gemaakt op basis van 85% wijn, 15% vruchtenlikeur en mysterieuze infusies waarvan het recept geheim blijft. Hierbij domineren dan weer toetsen van kinine en zure en zoete sinaasappel. Lillet is er in drie kleuren. Het is dan ook in se een wijndrank. De typische witte Lillet wordt geflankeerd door zijn rode en rosé varianten. Lillet is minder kruidig en bitter dan andere vermoutsoorten, en daardoor toegankelijker en vlotter te drinken. Een ideaal aperitief.

Daarnaast doet hij het ook uitstekend in een longdrink, aangelengd met een goed gekozen tonic bijvoorbeeld en een toets van citrus, rood fruit, munt, komkommer, kaneel … Net als gin-tonic kun je ook met Lillet alle kanten uit, in combinaties met minder alcohol maar met des te meer smaak en plezier. Ook bubbels en Lillet zijn een goed huwelijk: met een lekkere champagne neemt je aperitief magische proporties aan. Misschien een idee voor wie het eens wat chiquer en origineler mag zijn.

Jong en kosmopolitisch

Na de Tweede Wereldoorlog werd Lillet geïntroduceerd in de Verenigde Staten, waar het drankje meteen uitgroeide tot lieveling van de bartenders die er maar wat graag naar grepen voor hun cocktails. Zo werd Lillet – samen met cognac en calvados – het belangrijkste ingrediënt in een variant van de ‘Corpse reviver’, in combinatie met gin, cacaocrème en citroen voor de 20th Century. Voor de Old Etonian – hier opnieuw samen met gin, maar ook met bitters en amandelcrème.

Zijn Zuid-Franse roots hebben Lillet altijd een soort van charme gegeven, zonder echter te verzanden in een pompeuze traditie. Hij houdt vast aan zijn wortels en zijn herkomst, maar doet niettemin modern aan en nodigt uit tot nieuwe vormen van genieten. Meer levendigheid en minder alcohol in het glas: die trend waait al een tijdje door de beste cocktailbars wereldwijd en slaat nu ook beetje bij beetje over naar het aperitief op restaurant. In dat plaatje past Lillet wonderwel.

Lillet Blanc

Bloemige parfums met een verfijnde smaak van gekonfijte sinaasappel, honing, dennenhars en exotische vruchten. Schenken met twee delen tonic voor één deel Lillet, met een schijfje appelsien, munt en ijsblokjes.

Lillet Rosé

Delicate aroma’s van oranjebloesem, wilde bessen en pompelmoes, gevolgd door sprankelende smaken van rozenblaadjes. Sluit af met een mooie bitterheid die naar het zurige neigt. Ideaal met twee maten bubbels en een schijfje limoen.

Lillet Rouge

Eerst rijp zwart fruit, gevolgd door een krachtig boeket van verse sinaasappelen, bessen en specerijen … De volmondige finale blinkt uit door de soepele tannines. Eén derde Lillet Rouge, twee derde bubbels en een schijfje sinaasappel volstaan om heerlijk te genieten.

www.lillet.com