{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Naar de bron van de cacao

Ivoorkust, Ghana, Ecuador: de namen van de herkomstlanden van cacao klinken als een exotische reisgids. Callebaut, dat altijd al veel belang heeft gehecht aan duurzaamheid en eerlijke handel, innoveert en biedt zijn klanten nu de mogelijkheid om de oorsprong van iedere cacaoboon tot aan de bron te traceren en een virtueel bezoek te brengen aan de producenten.

Dit voorjaar verscheen op iedere verpakking van Callebaut-chocolade een nieuwe QR-code. Als je die met je smartphone scant, word je onmiddellijk doorgestuurd naar de website van het grote Belgische merk, waarop je het unieke lotnummer – dat ook op de verpakking staat – kunt ingeven en zo de productiestappen van de chocolade kunt terugvolgen tot aan de bron. Er verschijnt een wereldkaart waarop je gemakkelijk kunt inzoomen op het land, de streek en zelfs de landbouwcoöperatieve waar de bonen werden geteeld en geoogst. Ook het hele traject van de cacaoboer gemeenschap tot aankomst in België is beschikbaar. Het resultaat is een ultieme transparantie waaruit de hoge eisen van Callebaut op het vlak van duurzaamheid en eerlijkheid blijken.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Ook precieze informatie over de werkomstandigheden van de cacaoboeren, de productiemethoden, lokale bijzonderheden en geschiedenis van de chocolade staan op de website … Allemaal elementen die jou op jouw beurt helpen om je klanten beter te informeren, want ook zij hechten steeds meer belang aan de herkomst van ingrediënten. Er zijn ook afdrukbare kaartjes met een QR-code beschikbaar die je op je tafels kunt leggen, aan je menu’s toevoegen of in je chocoladedozen stoppen. Zo kunnen ook je klanten de reis volgen die de cacaobonen hebben afgelegd en zich onderdompelen in hun rijkdom en onovertroffen complexiteit.

Die uitzonderlijke traceerbaarheid zet niet alleen de voordelen en troeven van een 100% duurzame cacao in de verf, maar vestigt bovendien de aandacht op het belang van de streek en de mens in dit hele verhaal. Allemaal elementen die uniek en onvervangbaar zijn bij het maken van echte chocolade. Hoe die elementen uiteindelijk uitmonden in een kwaliteitsproduct, hangt uiteraard af van de kunst van het mengen en branden en dat is nu net al ruim een eeuw lang het handelsmerk van Callebaut: al hun chocolade is van constante kwaliteit in vorm en vloeibaarheid. En garandeert in volledige transparantie dat je een product in handen hebt dat perfect geschikt is voor de meest uiteenlopende toepassingen.

Traceerbaar en 100% duurzaam

Na de oogst zijn het fermenteren, drogen en reinigen van de bonen van essentieel belang. Het zijn die stappen die de kwaliteit van het eindresultaat grotendeels bepalen. Callebaut voert daarvoor in samenwerking met de producenten een drastische selectie door en gebruikt enkel de bonen uit de eerste oogst (want net als thee worden ook cacaobonen twee keer per jaar geoogst). De bonen worden een voor een afgesneden met een machete of een mes en vervolgens gespleten om er de zaden uit te halen. Die moeten dan zo’n week fermenteren en daarna nog 1 tot 2 weken aan de lucht drogen. Ten slotte worden ze naar België verscheept waar ze in hun geheel worden gebrand zodat ze hun aroma’s en smaken behouden.