{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Saint-Hubert: het beste wat de Ardennen te bieden hebben

Ardense vleeswaren en charcuterie behoren tot ons culinaire Belgische erfgoed. Ze zijn bekend tot ver buiten onze landsgrenzen en doen het even goed bij het aperitief als op een buffet of verwerkt in gerechten. Wie optimaal wil genieten van al die finesse, moet bij Salaisons Saint-Hubert zijn.

Als Europese hoofdstad van de jacht en de natuur belichaamt Saint-Hubert in de provincie Luxemburg de hele smaakrijkdom van de Ardennen. En sinds 1924 is het ook de naam van een prestigieuze ham. Die wordt gemaakt volgens een onveranderlijk recept en draagt het Europese kwaliteitslabel ‘Beschermde geografische aanduiding’, dat ook erkend is in een Koninklijk Besluit. Geen enkele andere hamsoort in België is onderworpen aan dermate strenge eisen.

De smaak van authenticiteit

Die eisen garanderen onder meer een ambachtelijke productie zonder toegevoegde middelen of directe injectie van pekel en met respect voor de traditie. Na een gecontroleerd zoutproces gaat de ham in een pekelbad met natuurlijke specerijen: jeneverbessen, tijm, laurier en kruidnagel. Daarna wordt het vlees licht gerookt op eiken- en beukenhout en krijgt vervolgens minstens drie maanden de tijd om te drogen. De zuivere lucht op het Ardense plateau zorgt voor een perfecte rijping terwijl de textuur behouden blijft.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

Volgens dezelfde principes maar op basis van het beste gedeelte van de spier wordt de nootham gemaakt. Ook die heeft een beschermde geografische aanduiding en de trage rijping zorgt voor een nog subtielere smaak en een heerlijk zacht smeltend mondgevoel. Beide soorten ham eet je uiteraard naturel, in fijne sneetjes, met een beetje mosterd of gefermenteerde groenten, maar ook in creatieve gerechten zijn ze niet te versmaden. Je bereidt ze bijvoorbeeld perfect in een mousse, in chips, in een panade met een witte vis of in een roulade met een gevogeltemedaillon.

In goed gezelschap

De Ardennen hebben nog heel wat meer pareltjes te bieden op het vlak van fijne vleeswaren en charcuterie, met name worsten en worstjes zoals de beroemde Fagot. De worsten worden bereid met 100% varkensvlees en een natuurlijke kruiding en zijn ideaal bij het aperitief.

Maar laten we ook de pure varkensworst volgens de grote Ardense traditie niet vergeten. Het vlees komt uit de schouder, wordt vermalen, gekruid en gedroogd volgens de regels van de kunst en zonder toevoeging van andere stukken van mindere kwaliteit. De smaak is delicaat en het vlees smelt in de mond. De tweede, gerookte worst draagt een beschermde geografische aanduiding en wordt ook gemaakt op basis van zuiver schoudervlees. Nadat het vlees vermalen en gekruid is, wordt het gerookt op beuken- en eikenhout. Het gaat hier om een traditioneel proces dat het vlees zijn typisch Belgische, authentieke en verfijnde smaak geeft.

Meer info op www.coeurdardenne.be