{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Tafelkunst volgens Sergio Herman

‘Fucking perfect!’ de titel van de documentaire over Sergio Herman vat de persoonlijkheid van de Nederlandse chef-kok perfect samen. Een constant streven naar perfectie dat zijn stempel drukt op al zijn restaurants en dat ook aanleiding gaf tot een exclusieve tafellijn die door Serax wordt gemaakt.

De lijn Surface die Sergio Herman uitdacht voor Serax put inspiratie uit de ongerepte, ruwe Zeeuwse landschappen en doet tegelijk denken aan het concept van wabi-sabi. Die kunst van het pure en het onregelmatige, die ode brengt aan de schoonheid van patina, aan het verstrijken van de tijd, aan het vergankelijke van het leven, ligt aan de basis van de mooiste creaties. Dat aspect vinden we ook terug in het vaatwerk van Surface, met tinten die doen denken aan de weerspiegelingen van de hemel in de Noordzee, aan de duinen, aan steekbrem waarin de wind vrij spel heeft.

“Over de vorm en textuur van het bestek heb ik geen moment getwijfeld. Het moest er klassiek, maar volledig hedendaags uitzien.”

Sergio Herman

Globaal concept

Verschillende afmetingen, verschillende vormen … borden, kommen, schalen en schotels in drie verschillende esthetische lijnen: Camo Green, Indi Grey en Rusty Brown. Allemaal zijn ze gemaakt van hetzelfde natuurlijke materiaal, namelijk steengoed. Zo kan er naar hartenlust gespeeld worden met combinaties, contrasten in hoogte en kleur, terwijl toch een gevoel van eenheid, van natuurlijkheid en puurheid overheerst.

De lijn Surface beperkt zich overigens niet tot keramiek, maar omvat ook glazen, bestek, snijplanken, keukenmessen, tafelsets en ovenschalen. Een uitgesproken ambitie om eenheid te brengen zonder de bijzonderheden van ieder segment uit het oog te verliezen. Zo is het bestek gebaseerd op de klassieke lijnen van het grote Franse restaurant, maar met een ‘stone finish’ die voor een hedendaagse toets zorgt en het tegelijk onderhoudsvriendelijker maakt. Hetzelfde geldt voor de glazen, zonder tierlantijntjes maar wel perfect ontworpen. Glad aan de buitenkant en gestructureerd aan de binnenkant zorgen ze voor een verrassingseffect en passen ze zich tegelijk aan alle soorten dranken aan: water, wijn, cocktails, soda, smoothies, fruitsap ...

“Functionaliteit en keuzevrijheid. Dit waren de twee belangrijkste uitgangspunten die ik in gedachten had toen ik besloot om een serie glazen op de markt te brengen.”

Sergio Herman

Puur natuur

De snijplanken en keukenmessen horen duidelijk samen. De planken zijn gemaakt van duurzaam Canadees esdoornhout, en werden specifiek ontworpen om lemmeten niet bot te maken en hun levensduur te verlengen. De messen van hun kant werden gemaakt in samenwerking met één van de absolute Europese meesters op dit vlak, namelijk Tomer Botner, de oprichter van het mythische Florentine Kitchen Knives. Het lemmet van het keukenmes, het steakmes en het grote koksmes zijn gemaakt van Zweeds kwaliteitsstaal, het handvat van Canadees esdoornhout, en alleen al de onbewerkte kracht van hun design maakt indruk.

Last but not least zijn daar nog de opdienpannen die we steeds vaker op tafel zien verschijnen in trendy restaurants. Hiermee zet je allerlei soorten gerechten recht van het fornuis op tafel, van shakshuka over crema catalana tot tapas van gegrilde pimientos de padron … Met hun mat zwarte afwerking, perfecte rondingen en stevige handvatten horen ze perfect thuis op de prachtige tafelsets, waarvoor Sergio Herman het idee kreeg toen hij aan het nadenken was over zijn geliefde Ibiza. Ze zijn gemaakt van gevlochten waterhyacint en vormen het ideale tegengewicht voor de Surface-lijn én het perfecte sluitstuk voor het authentieke en natuurlijke karakter van deze prachtige serie.

www.serax.be

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder