{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
PubliReportage

Zo lekker smaakt Ierland

Betoverende landschappen, een legendarische vriendelijkheid en gastvrijheid, en altijd zin in feest en gezelligheid... Ierland is een waar paradijs voor levensgenieters. Langs ontelbare boerderijen en uitgestrekte weiden levert de eeuwenlange traditie van veeteelt overheerlijk mals vlees dat zich perfect leent voor tal van creatieve bereidingen. 

Vergeet de ‘Lacs du Connemara’. Ierland heeft veel meer weg van een rustig paradijs dan van de ruwe en door de wind geteisterde wereld waar Michel Sardou het in zijn lied over heeft. Het klavertje is ook niet voor niets het symbool van Ierland. Van Galway tot Dublin, van Cork tot Sligo: de natuur is hier alomtegenwoordig, in de eindeloze, groene weiden, die goed zijn voor maar liefst 80% van de landbouwgrond in Ierland...

Het grote eiland aan de meest westelijke grens van Europa bevindt zich in de warmte van de Golfstroom en geniet daardoor van een aangenaam microklimaat met zachte winters en gematigde zomers. De ideale omstandigheden voor het gras en het welzijn van de kudden die er zich tegoed aan doen. En dat belooft dan weer heerlijk mals vlees met een mooie textuur. De dieren worden geboren, grootgebracht en geslacht in Ierland, volgens de strenge lokale vereisten op het vlak van dierenwelzijn en milieu. De Europese wetten inzake voeding en antibioticagebruik gelden hier uiteraard ook, met bovendien een perfecte transparantie. 

Maar Ierland gaat nog een stapje verder. Sinds 2012 wordt alle kwekers en slachthuizen gevraagd om zich aan te sluiten bij Origin Green, een programma voor de voortdurende verbetering van de duurzaamheid van de veeteelt. Dat geldt voor milieuzorg maar ook voor het dierenwelzijn en de leefbaarheid van de landbouwzones. Iers rund- en lamsvlees, afkomstig van een streng gereglementeerde teelt in kleinschalige landbouwbedrijven, is internationaal bekend omwille van zijn onovertroffen smaak.

Het geluk zit in een groen hoekje 

Meestal staan schapen en koeien samen op de weiden, zodat het gras steeds genoeg de tijd krijgt om zich te vernieuwen en rustig te groeien. De calciumhoudende bodem zorgt voor buitengewone voedingskwaliteiten, wat van het gras een soort magisch ingrediënt maakt. En dat smaak je uiteraard in het vlees. Je kunt er op verschillende manieren van genieten: gewoon puur of in meer originele culinaire creaties. Iers lamsvlees kan je bijvoorbeeld rauw bereiden, in een tartaar, met net genoeg kruiding en wat dunne plakjes rode pruimen. Of je laat het langzaam konfijten, en je geeft er een oosterse draai aan, met dadels en een couscous met seizoensgroenten.

Uiteraard kan je ook nooit iets verkeerds doen met een heerlijke lentecombinatie, met knapperige jonge worteltjes, frisse jonge uien en de diepe smaak van daslook. Om de finesse van dit subtiele vlees optimaal te bewaren, laat je het zachtjes en lang garen – 7 uur bijvoorbeeld voor een lamsbout. Een lamscarré die mooi rosé is, een perfect saignant gebakken rundfilet ... de smaak alleen al doet je wegdromen van weidse Ierse landschappen, waarbij die subtiele authentieke toets het verschil maakt.  

Meer info: 
www.bordbia.ie

Recept: lamsbout met honing en dadels

Stoof de lamsbout kort aan in de braadpan. Snijd de paprika, tomaat, wortel en ui fijn. Zet de lamsbout even opzij en stoof de groenten met een teentje knoflook aan in het braadvocht. Voeg er de honing en gekonfijte dadels aan toe. Overgiet met lamsbouillon. Laat lichtjes inkoken en voeg vervolgens rozemarijn, laurier en de lamsbout toe. Zet het geheel 6 uur in de oven op 140 °c. Dien op met couscous en wat verse munt.  

placeholder
placeholder
placeholder