{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Recept

Lamskroontje met asperges, artisjokpuree en aardappelgratin

DIT HEB JE NODIG (voor 4 personen)
  • 2 lamskroontjes
  • Lamssaus (zie recept hieronder)
  • Aardappelgratin (zie recept hieronder)
  • Artisjokpuree (zie recept hieronder)
  • 8 groene Pertuis asperges
  • Takje bonenkruid
  • Takje waterkers
  • Takje rozemarijn
  • Takje tijm
  • Olie
  • Boter

Basis voor lamsbouillon

  • 350 ml water
  • 12,5 g Knorr lamsjus in poeder
  • 12,5 g gebonden kalfsfond in poeder

Lamssaus 

  • 17 g boter
  • 35 g sjalot
  • ½ teentje look
  • 1 takje tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 10 g nduja
  • 70 g cherrytomaatjes in blik
  • 2 eetlepels oloroso sherry
  • 1 koffielepel sherryazijn
  • 350 ml lamsbasis

Gratin (voor ongeveer 15 personen)

  • 1 pak Peka gratin
  • 50 g polenta minute
  • 100 g parmezaan
  • Zwarte peper

Artisjokpuree (voor ongeveer 15 personen)

  • 150 g witte uien
  • 2 teentjes look
  • 65 g boter
  • 125 g Sud’n’Sol tomatade
  • 500 g Greens artisjokbodems
  • 250 ml water
  • Kruiding
BEREIDING

Ontvlies de lamskroontjes, kruid ze en bak ze aan in een pan met wat olijfolie tot ze mooi bruin zijn. Verwijder de olie uit de pan en voeg een klontje boter toe samen met een takje tijm en rozemarijn. Schuif het vlees in een oven van 180°C gedurende een 10-tal minuten. Overgiet tijdens het garen het vlees ongeveer om de 2 minuten met de boter. Laat dan het gegaarde vlees minstens 10 minuten rusten op een warme plaats vooraleer het te versnijden.

Schil de asperges vanaf ongeveer 3 cm onder het topje. Blancheer de asperges een 3-tal minuten in gezouten water en stoof ze daarna even op in wat boter. Werk af met een takje waterkers en bonenkruid.

Kook het water samen met de poeders tot alles opgelost is. Dit is de basisbouillon.

Smelt de boter en bak hierin de sjalot en look zachtjes aan. Voeg de nduja en de verse kruiden toe en bak ze kort mee. Blus met de sherry en de sherryazijn en laat even uitkoken. Voeg dan de tomaat en de lamsbasis toe en laat een halfuurtje zachtjes pruttelen. Zeef de saus, laat ze inkoken en bind ze eventueel een beetje bij. Werk af met koude boter.

Meng alles in een kom en kruid af met zwarte peper. Bedek de bodem van een ovenschaal met boterpapier, giet de gratin erin en eindig bovenaan opnieuw met boterpapier. Bak een halfuurtje op 170°C en laat een nacht afkoelen vóór het uitsteken.

Snij ui en look fijn en stoof ze aan in de boter. Snij ondertussen de halfbevroren artisjok in fijne partjes en stoof die mee aan. Kruid goed af, voeg de tomatade toe en laat mee stoven. Bevochtig dan het geheel met water tot de artisjok net onder staat. Laat verder koken tot het vocht is verdampt en mix dan alles fijn in de blender. Bind eventueel nog extra indien nodig.

recipe