Zomerse stoemp met worst
Stoemp (10 tot 12 porties)
- 75 g boter
- 250 g ui in blokjes
- 2 teentjes look, gehakt
- 1 kg aardappelen in stukjes
- 15 g METRO Chef kippenbouillonpasta
- 150 g gekonfijte tomaten in stukjes
- 100 g mediterrane olijven in stukjes
- 100 g geraspte parmezaan
- 75 ml olijfolie
- 25 g gesneden basilicum
Spaanse saus (15 porties)
- 50 g boter
- 2 sjalotten in stukjes
- 2 teentjes look, gehakt
- 100 g witte champignons
- 50 g tomatenpuree
- 20 g bloem
- 2 dl droge maderawijn
- 2 dl water
- 750 ml basisjus (zie recept)
Basisjus (voor 1 liter)
- 1 l water
- 60 g METRO Chef demi-glace in poedervorm
- 30 g METRO Chef vleesjus in poedervorm
1 worst per persoon
Stoemp
Smelt wat boter in een pot en stoof er de ui en de look in. Voeg de aardappelen toe en laat ze meestoven. Kruid goed. Voeg vervolgens water met de kippenbouillon toe tot de aardappelen onder staan en breng langzaam aan de kook. Giet af wanneer de aardappelen gaar zijn en zet de pot dan even terug op het vuur om de aardappelen te laten drogen. Plet de aardappelen met een pureestamper en voeg alle andere ingrediënten toe. Meng tot de puree mooi homogeen is.
Basisjus
Breng het water met de demi-glace en het vleesjus aan de kook. Je krijgt een bruine basisjus om de saus mee te maken.
Spaanse saus
Laat de boter bruin worden en bak er de sjalot, de look en de champignons in. Kruid goed en voeg de tomatenpuree toe. Laat even meebakken. Doe er vervolgens de bloem bij en laat ook even meebakken. Blus met de maderawijn en laat uitkoken. Giet er tot slot het water en de basisjus bij, laat een kwartiertje koken en zeef dan de saus. Je kan de saus nog afwerken met een goede azijn of fijngesneden kruiden.
Bak de worst en warm de saus op. Serveer met fijne krulsla.