{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Alternatieven voor plastic zijn in opmars

Wegwerpplastic is passé. Het is slecht voor het milieu en het is dan ook niet meer dan terecht dat verschillende wetten het willen verbieden of het gebruik ervan willen inperken. Maar geen paniek, er bestaan intussen al oneindig veel goede alternatieven. Een klein overzichtje van het assortiment bij METRO.

Vorig jaar in december keurde de Europese Unie een voorstel goed waarin het gebruik van een tiental verschillende plastic producten wordt verboden, aangezien die producten alleen al verantwoordelijk zijn voor 70% van het afval dat aanspoelt op onze stranden en ronddobbert in onze oceanen. Voortaan moeten er dus alternatieven in composteerbare materialen worden gebruikt. De wet zal pas ten vroegste in 2021 van kracht zijn, maar niets houdt ons tegen om er al vroeger mee bezig te zijn en daarmee tegemoet te komen aan een heel duidelijke vraag van de klanten.

Vernieuwende materialen

We bieden een ruim gamma duurzame producten voor eenmalig gebruik aan. De gebruikte materialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen en zijn van goede kwaliteit.

  • PLA : ook wel bekend onder de naam bioplastic, wordt gemaakt op basis van maïszetmeel, suikerbiet of suikerriet. Het wordt gebruikt voor bepaalde composteerbare rietjes en bijvoorbeeld draagzakjes en is bestand tegen een temperatuur van max. 40 °C.
  • CPLA : een mengsel van talk en polymelkzuur. De toevoeging van talk zorgt voor extra stevigheid en verdraagt temperaturen tot 85 °C. Dit materiaal wordt gebruikt voor bestek.
  • Suikerrietpulp : bagasse, het vezelige afval dat achterblijft na extractie van de suiker uit suikerriet, wordt normaal gezien verbrand. Maar nu wordt het in combinatie met 30% FSC-houtpulp ook gebruikt voor het maken van duurzame tafelgerei. De stijlvolle borden, schotels, amuseschoteltjes, takeaway- verpakkingen verdragen temperaturen van -20 tot 110 °C.
  • Palm en kokosnoten : de schorsresten van de palmboom en de restanten van kokosnoten worden omgetoverd in kommen, borden en schotels die bestand zijn tegen temperaturen tot 150 °C, en zelfs 200 °C voor de palmschors.
  • Bamboe : de plant wordt niet alleen gebruikt om er rietjes van te maken, maar ook voor prikkers voor hapjes of amuses.
  • Papier : papier met het FSC-label wordt gebruikt voor composteerbare of recycleerbare rietjes in tal van kleuren.
Lekker, zo’n rietje

Suiker, water, maïszetmeel en gelatine: zo simpel maar doeltreffend is het recept van de eetbare rietjes. Een schitterende uitvinding die perfect past in een cocktail of mocktail. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken: aardbei of limoen. Zo breng je kleur in je glas én help je de planeet.

Klanten informeren

Heel wat klanten zijn vragende partij voor composteerbare of recycleerbare materialen. Dat merken we steeds duidelijker tijdens evenementen als muziekfestivals of bij foodtrucks. Aarzel dus zeker niet om je klanten voor al hun recepties, buffetten of culturele evenementen een woordje uitleg te geven over jouw inspanningen om de afvalberg te verminderen. Want wie het milieu vooruithelpt, geeft ook zijn imago een positieve boost.