{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Aziatisch bier ontdekken

Bier is ongetwijfeld een van de meest internationaal getinte dranken die er zijn. Overal vind je bier, in de meest uiteenlopende smaken. Uiteraard blijft België hierbij een koploper, maar ook in andere landen vind je verrassende pareltjes. Zoals in Azië, dat als bierregio vaak onderschat wordt, maar waar je heel wat bieren vindt met interessante pairingmogelijkheden. Tijd dus voor een ontdekkingstocht langs de bieren in het verre oosten.

Thailand, China, Japan... Landen met totaal andere culinaire tradities die evenwel enkele raakpunten hebben, namelijk hun gebruik van kruiden en specerijen. We weten allemaal dat het niet altijd eenvoudig is om de juiste drank te vinden bij een pikant of kruidig gerecht. Aziatische bieren bieden hier wellicht een mooie oplossing, en slaan meteen de brug tussen Oost en West. Ze passen ook perfect bij het aperitief, waar hun lichte karakter en aromatische originaliteit mooi tot uiting komen. Ze verdienen dus zeker een plaatsje op de bierkaart, en dat geldt ook en vooral voor de heerlijke craft beers van Hitachino Nest.

Impressies van de opkomende zon

In Japan zwaait sake de plak. Het brouwproces van sake lijkt wel wat op dat van bier: een fermentatie van een graansoort – in dit geval rijst – in water. Sakebrouwerij Kiuchi, die in 1823 werd opgericht in Naka in de provincie Ibaraki, op een goede honderd kilometer ten noorden van Tokyo, profiteerde in 1996 van een Japanse wetswijziging die het ontstaan van microbrouwerijen vergemakkelijkte en begon naast sake ook craft beer te brouwen. Onder de naam Hitachino Nest Beer brengt het familiebedrijf schitterende brouwsels op de markt, waarin westerse technieken perfect worden gecombineerd met typisch Japanse, doorgedreven research. De uitzonderlijke kwaliteit van het gebruikte water en de vakkennis van de meester-sakebrouwers maken deze bieren tot ware pareltjes en een toonbeeld van evenwichtige verfijndheid. Een perfect voorbeeld daarvan is de White Ale, een witbier geïnspireerd op onze Belgische varianten, gekruid met koriander, muskaatnoot en citroenzeste, en met duidelijke toetsen van verse, levendige hop (amarillo, perle en celleia). Dit is een zacht, rond bier dat lekker wegdrinkt en de smaakpapillen openzet. Nog zo’n voltreffer is Red Rice Ale, met een mooie roze kleur. Die is te danken aan het gebruik van rode rijst, waardoor het bier fruitige smaken krijgt die nog worden versterkt door het gebruik van de Amerikaanse hop chinook.

Twee thaise vliegen in één klap

Thailand telt verschillende streekbieren die allemaal gekenmerkt worden door hun zachtheid en lichte bitterheid. Pale lagers in zuiverste Duitse traditie, maar met een typisch Aziatische aromatische toets. De onbetwiste koningin is Singha, een bier dat al sinds de jaren 1930 wordt gebrouwen. Maar dit oudste bier van Thailand wordt het vuur aan de schenen gelegd door Chang, het bier met de olifant, het nationale symbool van Thailand. Singha is met haar uitgesproken graan- en hopsmaken gestructureerder dan Chang, dat op zijn beurt wat zoeter is, met een licht zurige toets.

De keizerin van china

In China is het belangrijkste bier Tsingtao, dat wordt gebrouwen in de gelijknamige stad in de provincie Shandong, ten zuiden van Peking. Brouwerij Tsingtao werd opgericht tijdens de Duitse bezetting van de stad in de 19e eeuw. Het bier is wereldwijd bekend en kenmerkt zich door zijn kruidige aroma’s die typisch zijn voor de Chinese hopsoorten. In lijn met de grote pilstraditie is het een bier met een laag alcoholgehalte en een uitgesproken frisse smaak.

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
Tsingtao - China