{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

De terugkeer van de saté

Eten klaarmaken door het aan een stokje geregen boven het vuur te houden is een techniek die al zo oud is als de wereld. Of je dat doet boven een zelfgestookt vuurtje achter in een grot of op het rooster van een ultramoderne barbecue maakt daarbij niet zoveel uit. De brochette is en blijft een populair en trendy accessoire én gerecht. Nagenoeg alles kun je aan een stokje rijgen: van de meest exotische tot totaal verrassende ingrediënten.

Als we eens bekijken hoe brochettes wereldwijd worden gebruikt, zien we dat er eigenlijk twee grote stromingen te onderscheiden zijn. Enerzijds zijn er de Midden-Oosterse en Centraal-Europese tradities, met de beroemde Georgische, Armeense of Azerische sjaslieks en de niet minder bekende shish kebabs uit Turkije en Iran. Dat zijn grote brochettes van eenvoudig gemarineerd en geroosterd vlees. De Braziliaanse churrasco is daar een verre neef van. In het Verre Oosten zien we dan weer de Japanse yakitori, Indonesische satés en Koreaanse dak-kkochi. Dat zijn kleinere brochettes met ingrediënten als gevogelte, zeevruchten of kaas.

VAN KLASSIEK NAAR MODERN

Ook in de klassieke Franse keuken wordt er graag met brochettes gewerkt. Hier wordt over het algemeen slachtafval gebruikt, zoals hersenen en nieren, die worden gepaneerd en daarna gefrituurd. Er bestaan ook heel wat zoete varianten op basis van fruit, koekjes en gebak die in een roommengsel worden gedoopt en vervolgens gefrituurd. En net die creatieve mogelijkheden vormen de sterkte van de brochette en wellicht ook de reden waarom ze stilaan weer her en der opduikt. Dat zien we niet alleen in conceptrestaurants, waar gewerkt wordt met al dan niet exotische ingrediëntenthema’s of waar klanten zelf hun brochette kunnen samenstellen op basis van een ingrediëntenlijst, maar ook in de eerder gastronomische zaken. De brochette wordt daar veelal gebruikt om een amuse of groenten als bijgerecht op een ludieke manier te presenteren. En ook traiteurs zijn dol op brochettes. Ze houden de ingrediënten op hun plaats, zijn mooi om te zien en passen perfect op een buffet.