{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Gerechtjes in bowls 

Chef-koks vallen tegenwoordig massaal voor bowls, zij het als sharingformule, bijgerecht of hoofdschotel. Als het maar in een kommetje zit. Een trend die zowel op smaakvlak als visueel weet te overtuigen en die totaal nieuwe culinaire mogelijkheden biedt. Dat is gezellig genieten in stijl.

Wie Aziatische keuken zegt, zegt bowls, maar langzamerhand veroveren ze ook de rest van de wereld. Je vindt ze nu in heel wat restaurants waar Chinese, Koreaanse, Japanse en zelfs Pacifische invloeden vlotjes worden gecombineerd met onze westerse keuken.

PUUR EN AUTHENTIEK

Foodbowls komen oorspronkelijk uit Hawaï. Daar gebruiken ze kommen om de plaatselijke specialiteit, Poke, uit te eten. Poke is in blokjes gesneden rauwe vis die op allerlei verschillende manieren op smaak wordt gebracht en wordt geserveerd op een bedje van rijst. Hetzelfde principe vinden we terug in Japan met de chirashi, een soort van sushi die ook uit een kommetje wordt gegeten. In Hongkong en Kanton worden kommen gebruikt voor noedelsoep, in Vietnam eten ze er bobun uit en in Japan udon, allemaal gerechten die op bijzonder veel bijval kunnen rekenen bij wie van lekker eten houdt. En laten we natuurlijk de streetfoodtrend niet uit het oog verliezen. Bowls zijn fun, no-nonsense, maar ook authentiek en veelzeggend, en de mogelijkheden die ze bieden, zijn nagenoeg eindeloos.

EEN LESJE VAN DE MEESTER

De mengeling van smaken en fusion van ingrediënten zijn de belangrijkste redenen om gerechten in bowls te serveren. En dat bewijst de chef-kok van L’Air du Temps, Sang-Hoon Degeimbre, met bravoure in zijn drie San-restaurants in Brussel en Gent. De eerste San opende zijn deuren in 2015 met Toshiro Fuji in de keuken. Je smult er naar hartenlust van een uniek aanbod bowls, waarbij een lepel je enige vorm van bestek is. Een ludiek concept dat uitmondt in een onverwachte rijkdom en subtiliteit. De verschillende bowls op de kaart zijn niet zomaar eenpansgerechten in een kom, maar ware culinaire schatten die bij iedere hap zorgen voor een smaakexplosie.

DUIK IN JE ETEN

Ook visueel biedt de bowl totaal andere perspectieven dan een traditioneel bord. Weg met de rechtlijnigheid, bij bowls moet je in je kom duiken om te ontdekken wat erin zit. Moderne bowls zijn ook al lang niet meer gewoon rond, maar asymmetrisch en grillig van vorm.

Zo zijn er elliptische kommen of zelfs schuin aflopende modellen die het focuspunt van de compositie nog beter in de verf zetten. Bowls zijn bovenal een manier om de blik af te leiden van de hoge randen en te focussen op de inhoud. Als een culinaire genotsdraaikolk. ¢

INFO

Verschillende modellen verkrijgbaar of op aanvraag in je vertrouwde METRO-vestiging.