{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Groene asperges uit Haspengouwse Gingelom

Groene asperges van Belgische bodem? Een culinair hoogstandje om met een vrolijke noot de lente in te luiden. Een gastronomische parel met een vernieuwend smakenpalet dat weer heel wat creatieve mogelijkheden doet ontluiken. Maak kennis met Jean Lejeune uit het Haspengouwse Gingelom, een van de meest gepassioneerde aspergekwekers.

In 2004 begonnen Jean Lejeune en zijn echtgenote Bernadette groene asperges te kweken, die je vanaf dit jaar onder het merk Regalys in de winkelrekken van Metro vindt. In een land waar ze witte asperges ook het witte goud noemen, moesten ze klanten ervan overtuigen dat de groene variant qua smaak zeker niet hoeft onder te doen. De fantastische kwaliteit van hun werk kreeg in het zuiden van Europa al heel wat aanhang. Daar wordt deze vermaarde delicatesse enorm gesmaakt, vooral in Italië en in Frankrijk. “Door mijn Italiaanse roots ken ik de groene asperge zeer goed”, vertelt Jean Lejeune. “De witte en groene asperge zijn dezelfde groente, maar de kweekmethode verschilt. Witte asperges groeien volledig onder de grond en krijgen geen licht te zien. Groene asperges komen uit de grond en profiteren van de zon. Daardoor krijgen ze kleur. Door de inspanning die ze leveren om boven de grond te komen, verliezen ze hun vezels. Ze zijn veel soepeler en daardoor moet je ze niet schillen.”

HET BESTE VAN DE LENTE

De oogst van groene asperges vindt, afhankelijk van het jaar en het klimaat, plaats vanaf half april tot en met juni. Het eindproduct is tussen 20 en 25 cm lang. Ze zijn veel veelzijdiger dan witte asperges. Je kan ze makkelijk als bijgerecht serveren, geblancheerd of gegrild. Vooral bij vis en schaaldieren zijn groene asperges overheerlijk. “Net omdat je ze niet moet schillen, bespaar je met groene asperges veel tijd”, beklemtoont Jean Lejeune. “Maar dat is niet het enige voordeel. Ze hebben bovendien een bijzonder smeuïge smaak en toch nog altijd met die typische aspergesmaak, heerlijk vol, uitgesproken en zoet.

ARTISANALE PRODUCTIE

De kweek van groene asperges is veeleisend en vraagt veel zorg. De warme herfst en de rijp van januari brachten de oogst dit jaar even in gevaar. De aspergescheuten zijn enorm gevoelig voor vorst. Terwijl witte asperges beschermd blijven onder de grond, staan de groene bloot aan weer en wind. Het zijn echte schatten die de familie Lejeune koestert. “We hebben gekozen voor een artisanale productie om het lokale karakter van onze asperges in de kijker te zetten en om groenten van topniveau te kunnen aanbieden.” Om er 100% van te genieten, mag je ze niet teveel garen. Ze zijn overheerlijk, gebraden of op de grill. Dan behouden ze hun knapperigheid. Je kan ze uitstekend combineren met gebrande smaken, zoals sesamzaad of koffie. Ze zijn als basis ook uitstekend bij een pesto of specerij als chutney of konfijt.

SNEEUWWIT

Witte asperges mogen niet ontbreken bij het begin van de lente. Een Belgisch culinair succes dat meer en meer in creatieve combinaties aan bod komt, maar ook nog altijd fantastisch is ‘à la flamande’. In die gedaante zie je ze trouwens nog steeds heel vaak op het menu van zowel sterrenrestaurants als brasseries. Metro stelt een uitgebreid gamma asperges voor, met de klemtoon op topkwaliteit en gebruiksgemak. Denk aan voorgeschilde of voorgegaarde asperges... Alles om je miseenplace te verlichten en verlies te minimaliseren. Asperges met kaliber maken bovendien de berekening van de foodcost makkelijk en garanderen je een perfect gedresseerd bord. Asperges schillen is een vervelend en tijdrovend karwei. Als je extra wil besparen op tijd en effi ciëntie, zijn voorgeschilde asperges dé oplossing. De schillen krijg je er apart bij zodat je deze nog kan verwerken. Nederlands producent Teboza stelt een uitgebreid gamma van kalibers en soorten geschilde asperges voor.

WELK KALIBER?

Asperges krijgen een speciale code volgens hun diameter. De letter A komt overeen met een diameter tussen 16 en 20 mm. Het courantste formaat is AA voor asperges van 20 tot 28 mm. Zijn ze dikker dan 28 mm, dan zit je aan AAA, dunner dan 16 mm is B.