{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Kakigori: ijs op z'n Japans

Je zou kunnen denken dat kakigori niets anders is dan de Japanse versie van het Italiaanse granita. Er is nochtans een wezenlijk verschil tussen beide recepten. Granita wordt gemaakt met een op voorhand gesuikerde en half bevroren vloeistof waaraan eventueel aroma’s worden toegevoegd, terwijl kakigori bestaat uit zuiver geraspte ijsschilfers die worden bedekt met tal van ingrediënten.

Perfect geschaafd

Het toestel dat gebruikt wordt om het schaafijs te maken is bijzonder specifiek, aangezien er vlokken met verschillende diktes mee geschaafd kunnen worden. Het ijs dankt hieraan zijn unieke, smeltende en luchtige textuur. Op die manier kunnen de toegevoegde smaken echt in het ijs doordringen en het volledig impregneren. Nick Bril, de tweesterrenchef van The Jane in Antwerpen, heeft zo één van die schitterende toestellen in zijn bezit (een Swan om precies te zijn), waardoor hij de eindeloze mogelijkheden van kakigori kan verkennen.

Smaken zonder grenzen

In de traditioneelste versie, die uji-kintoki wordt genoemd, wordt het ijs overgoten met een matchasiroop en geserveerd met een pasta van rode bonen en mochi, kleine kleverige rijsttaartjes waar de Japanners zo gek op zijn. Er bestaan echter ook heel wat zoete varianten met verschillende siropen en vruchten, maar ook infusies die het schaafijs allerlei verrassende kleuren en smaken geven. Ook hartige combinaties behoren tot de mogelijkheden, met bijvoorbeeld avocado, dashi, sojasaus, edamame of roomkaas ...