{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

De smashburger: een kick-ass burger

Daar is de burger 2.0. Hamburgers zijn al lang niet meer het voorrecht van de fastfoodketens: zowat overal zien we ‘gourmetversies’ van de sandwich made in USA opduiken. De smashburger vormt daar het orgelpunt van en is nu ook in België aan een opmars bezig.

Enkele jaren geleden veroverden de barbecuetechnieken uit Amerika al de harten van onze Belgische chef-koks. En ook van rookovens en ‘pulled’ en ‘slow cooked’ vleesvarianten kijken we al lang niet meer op. Nu is het dus de beurt aan de ‘smashburger’. Die ziet eruit als een klassieke hamburger, alleen wordt het vlees niet vermalen en lang gebakken, maar platgedrukt op een plancha. Het vlees is dus minder dik en wordt slechts kort gegrild, zodat het sappiger en malser blijft. Het broodje, dat ook geroosterd wordt op de plancha, met het heerlijke malse vlees: meer is niet nodig om de foodies in extase te brengen. En terecht.


Game changer

Rambo in Brussel was de eerste om deze minirevolutie in ons culinaire landje te ontketenen. Het project van John Prigogine en Xavier Chen, de bedenkers van Old Boy, had alles om te slagen. En onze hoofdstad viel er meteen als een blok voor, met lange rijen als gevolg. Een bevestiging van de kracht van de zogenaamde comfortfoodconcepten die ook de kwaliteit niet uit het oog verliezen. Het Amerikaanse soulfood en al zijn streetfoodvarianten hervinden hier hun essentie, in tegenstelling tot kopieën die grote ketens er soms van maken. Europa is klaar voor al die lekkernijen, de smashburger op kop, die niet alleen makkelijk te bereiden is, maar ook mooi om te zien, speels en ongelooflijk smaakvol.