{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Matcha, het groene goud

Matcha is een poeder met een felgroene kleur, een ongelooflijk fijne smaak en een ongeëvenaarde textuur. Een tikje wrangheid, uitgesproken geroosterde jodiumtoetsen en een aanhoudende en onweerstaanbare umamismaak. Matcha, al sinds de 12de eeuw het groene goud in Japan, is een magisch ingrediënt dat eindeloze smaakmogelijkheden ontsluit.

Net als bij de grote groenetheesoorten als gyokuro en kabusecha, groeit ook de theestruik waarvan matcha gemaakt wordt in de schaduw. Tijdens de laatste weken van zijn groei wordt de struik bedekt onder grote zeilen, waardoor de ontwikkeling van chlorofyl verandert en er totaal nieuwe smaken tot ontwikkeling komen.

Meteen na de oogst worden de theeblaadjes gedroogd. Het gedeelte tussen de nerven en de stengel wordt verkruimeld tot de zogenaamde tencha. Die wordt dan vermalen tot het beroemde matchapoeder.

Matcha werd oorspronkelijk gebruikt voor zenrituelen, en wordt gedronken als infusie volgens de erg strikte chanoyu-theeceremonie. Tegenwoordig duikt matcha vaak op in tal van recepten van zowel hartige als zoete bereidingen zoals gebak, caffè latte en roomijs...

Die populariteit is chef-koks niet ontgaan, ook buiten Japan, en matcha heeft intussen – volledig terecht – een plaatsje veroverd in de meeste creatieve keukens, bijvoorbeeld om vis te pocheren, marinades te bereiden, emulsies te kruiden of sauzen af te werken. Het resultaat is telkens een onvergelijkbare umamitoets.

Maar matcha mag dan al vrij algemeen verspreid zijn, we mogen desondanks niet vergeten dat het een zeldzaam product is en dat wie ten volle wil genieten van de diepe smaak en bijzondere complexiteit, het juiste product moet kiezen. De kwaliteit van de matcha hangt af van de maturiteit van de theestruik, van hoe lang de blaadjes worden afgedekt van de zon, welke zorg er aan het droogproces wordt besteed en welke vermalingstechniek er wordt gebruikt. Al die elementen bepalen of je te maken hebt met een grote matcha dan wel met een slap afkooksel. En dat verschil proef je.