{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Sanne Dirx, de wijnkoningin

Waarom en hoe iemand sommelier wordt, kan al eens verschillen. In het land van de wijn zijn autodidacten vaak de briljantste geesten. Dat bewijst ook Sanne Dirx, sommelier bij restaurant Cuchara in Lommel en zopas gekroond tot Sommelier of the Year 2019. Zij vertelt ons over haar visie op het schenken van wijnen en de geheimen achter haar begeleidende dranken.

Sanne Dirx kwam in 2014 bij Cuchara, het sterrenrestaurant van chef-kok Jan Tournier. Een serieuze ommezwaai voor deze jonge vrouw, die toentertijd aan de slag was als administratief bediende. Maar ze liet zich leiden door haar passie voor wijn en kreeg de kans om haar talent ten volle te ontplooien. “In mijn benadering van wijn, maar ook in de manier waarop ik die wijnen voorstel aan de klanten, volg ik mijn buikgevoel. De klanten appreciëren het wel dat ik op een duidelijke manier over wijn praat, zonder al te veel technische termen.”

Een streling voor ieders tong

Autodidact is niet hetzelfde als dilettant. In de loop der jaren is Sanne Dirx erin geslaagd om een solide kennis en kunde op te bouwen en haar aanleg voor harmonische combinaties bij Cuchara blijft verbazen. “Ik werk nauw samen met de chefkok, en met mijn collega Huub de Haas, de andere sommelier. Om de beste wijnen voor een menu te kiezen – ,s avonds is er keuze uit 12, 14 of 16 mogelijkheden – gaan we met z’n drieën rond de tafel zitten, samen met onze leveranciers, en proeven we zelf om de beste combinaties te vinden. Drie kwart van onze klanten kiest voor de aangepaste wijnen en dus moeten we daar veel aandacht aan besteden. We hebben ons aanbod trouwens verdubbeld, met een exclusieve suggestie boven op de klassieke. Zo kunnen we zeldzamere wijnen aanbieden aan wie dat wenst maar de prijzen voor de anderen toch betaalbaar houden.”

"Ik ben vrij eclectisch in mijn keuzes."

Sanne Dirx • Restaurant Cuchara

Die ‘vip-selectie’ wordt gekozen door een kwart van de tafels, wat duidelijk aantoont dat er wel degelijk interesse bestaat voor zo’n formule. Bij beide formules vlakt Sanne Dirx haar foodcost liever uit over het geheel genomen, en ze berekent daarbij een gemiddelde in plaats van wijn per wijn. “Ik start meestal met een iets goedkopere wijn, want dat is de wijn die het snelst wordt gedronken en waarvan me het vaakst gevraagd wordt om nog eens in te schenken. Daarna bouw ik op in kracht. Ik ben vrij eclectisch in mijn keuzes. Zo staan er op mijn kaart bijna geen Franse wijnen. Ik werk liever met minder bekende appellations en laat mensen graag kennismaken met andere landen.” Ze voegt de daad bij het woord en diept uit haar prachtige kelder achter het raam een Bulgaarse fles op. “De meeste mensen zullen niet uit zichzelf een Bulgaarse wijn kiezen, maar ze zijn wel allemaal aangenaam verrast zodra ze hem proeven. Uiteraard zitten er ook Belgische wijnen in mijn selectie en bij het dessert schenk ik momenteel een sake met yuzu.”

Topcombinaties

En precies daar schuilt de kracht van Sanne Dirx: in haar open geest en haar onophoudelijke zoektocht naar de ‘perfect match’. Een streven naar perfectie dat ze deelt met Jan Tournier. Sinds hij 10 jaar geleden zijn Cuchara opende, is de voormalige souschef van Roger Van Damme voortdurend bezig geweest met het finetunen van zijn kindje. Geen enkel detail ontsnapt aan zijn aandacht. Niet in het bord, waarop hij gerechten vol subtiele contrasten tevoorschijn tovert, met klassieke invloeden, een perfecte technische beheersing en exotische toetsen, maar ook niet in de globale aanpak van zijn zaak. Van het keramiek op de tafel tot het ontwerp van de meubels: niets wordt aan het toeval overgelaten en letterlijk alles getuigt van zijn creatieve aanpak. Dat streven naar wat mooi en lekker is, vindt hij terug bij zijn sommelier: “Een restaurant staat of valt met zijn team. De juiste persoon voor de juiste plek vinden is soms een echte uitdaging. Sinds het begin past Sanne perfect bij de visie van Cuchara en samen met Huub zorgt ze voor magie in de zaal. Ze is de afgelopen jaren ontzettend gegroeid, tot op zeldzame hoogtes. Dat ze nu de titel van Sommelier of the Year heeft gekregen, bewijst in welke mate ze haar talent ten dienste van de klanten stelt en hen er zonder dwang van weet te overtuigen eens nieuwe horizonten op te zoeken.”  

Cuchara

Lepelstraat 3 - 3920 Lommel

www.cuchara.be

Gesloten op zaterdagnamiddag, zondag en maandag

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder