{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Sommelier Besimi Dedvukaj wijst de weg

De juiste wijn bij het juiste gerecht kiezen is niet simpel, zeker niet als de menukaart geregeld verandert. De sommeliers van METRO beschikken over alle benodigde troeven om hun klanten alleen het allerbeste aan te raden. We wonen een demonstratie bij in de winkel van Wevelgem, samen met Besimi Dedvukaj en chefkok Olivier Vansteenkiste.

In het centrum van Kortrijk serveert de 37-jarige Olivier Vansteenkiste in zijn d’Oude Burcht seizoensgerechten uit de Belgische en Franse keuken maar met zijn eigen originele en creatieve toets. “Ik werk bewust met een beperkte kaart zodat ik de versheid van de producten en de kwaliteit van ieder gerecht kan garanderen”, vertelt Olivier. “Mijn suggestiemenu verandert om de zes weken met de bedoeling echte seizoensgerechten en opperste versheid te kunnen aanbieden. Dat wil zeggen dat ik mijn aanbevolen wijnen dus ook geregeld moet aanpassen. En daarvoor vraag ik graag raad aan Besimi Dedvukaj. Hij heeft jarenlange ervaring in de horeca en begrijpt onze professionele behoeften perfect.”

placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder
placeholder

De kracht van ervaring

Het cv van Besimi Dedvukaj is ronduit indrukwekkend. Met zijn 34 jaar werkte hij al bij L’Auberge du Pêcheur in Sint-Martens-Latem en bij Boury in Roeselare. Hij heeft een attest van wijnraadgever op zak en bereidt momenteel het examen niveau 4 van de WSET (Wine & Spirit Education) voor, dé wereldwijde referentie op het vlak van wijnonderricht. Wie op zijn wijnvragen een antwoord met kennis van zaken en doorzicht nodig heeft, is bij Besimi dus aan het juiste adres. 

“Ik ga langs in het restaurant en bespreek samen met de chef-kok zijn menu, maar ik doe dat altijd op een tijdstip waarop ik hem zo min mogelijk stoor in zijn werk. Ik weet hoe lastig het is als je in volle voorbereiding je werk moet onderbreken. Olivier legt mij zijn keuzes en menu uit en ik stel hem enkele gepaste wijnen voor, rekening houdend met zijn budget.”

placeholder
Bij ieder wijnvoorstel is de foodcost van doorslaggevend belang. Maar dat betekent niet dat je moet inboeten op plezier. “Het belangrijkste is de pairing en de smaak”, bevestigt ook Besimi. “Als één bepaalde wijn te duur uitvalt, kun je het verschil altijd nog goedmaken met de volgende wijn en je zo toch aan het gewenste gemiddelde houden.

“Olivier legt mij zijn keuzes en menu uit en ik stel hem enkele gepaste wijnen voor, rekening houdend met zijn budget.”

Besimi Dedvukaj • sommelier METRO

Aan het begin van je menu kies je bijvoorbeeld altijd beter voor een iets goedkopere wijn, omdat het eerste glas er vaak vlot ingaat, en zo houd je wat reserve voor een complexer gerecht dat om een specifiekere wijn vraagt.”

De sommelier voegt de daad bij het woord en kiest voor een mooie crémant de Bourgogne: een perfect alternatief voor champagne maar wel een stuk betaalbaarder. Daarna laat hij Olivier de heerlijke Mas Daumas Gassac proeven, sinds een paar jaar een van de koningen van de Languedoc.

Party time

Wijnen laten ontdekken is een ware passie van Besimi Dedvukaj. Om zijn samenwerking met chef-koks te onderhouden organiseert hij twee keer per jaar een Food Pairing Event in de METRO-winkel in Wevelgem. Voor de tweede lente-editie kwamen 112 van de 120 genodigden opdagen. Een mooi succes dus. Uiteraard was ook Olivier Vansteenkiste erbij, en voor de gelegenheid presenteerde hij een van zijn creaties. “Verschillende chef-koks stellen hun gerechten voor en ik schenk er dan een gepaste wijn bij. Voor iedere combinatie schrijf ik ook een fiche met een woordje uitleg. Maar het evenement is en blijft een feest. Er komt een muzikant live muziek spelen en tijdens de vorige editie kwam barman Hannes De Smedt cocktails mixen.” Het volgende Food Pairing Event is gepland voor november. Schrijf het alvast in je agenda!

d’Oude Burcht
Onze-Lieve-Vrouwestraat 46 – 8500 Kortrijk
www.oudeburcht.be
Gesloten op dinsdag (behalve ‘s middags na reservatie), woensdag en zondagavond