{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Tussen land en zee: een nieuwe generatie surf & turf

Waarom zou je kiezen tussen vlees en vis? Heel wat culinaire tradities combineren producten van het land met ingrediënten uit de zee, een trend die geregeld opnieuw opduikt in onze restaurants en soms met verbazende combinaties tot gevolg. Een klein overzichtje van de allernieuwste generatie surf & turf.

Kreeft en steak, al zo’n 50 jaar enorm populair in Noord-Amerikaanse bistro’s en intussen ook bezig de rest van de wereld te veroveren. Maar de surf & turf-trend dateert al van ruim voordat de Amerikanen er een overdadige lekkernij van maakten. Zo is eendenborst met rivierkreeftjes een van de pijlers van de keuken van Zuid-West-Frankrijk, zijn oesters met worst een specialiteit uit Bordeaux, serveren de Basken pijlstaartinktvis met chorizo en wordt er in het Portugese Alentejo gesmuld van varkensvlees met kokkels. Meer noordelijk, aan de Atlantische kust, goochelt Romain Pouzadoux, een chef-kok uit Brest graag met schelpdieren. In zijn restaurant L’Imaginaire levert hij prachtige staaltjes surf & turf met zijn terrine van ossenstaart met wulken en gegrilde prei of zijn pijlinktvis met rode wijn en rundermerg.

In Brussel doet Yoth Ondara van de voortreffelijke Crab Club iets gelijkaardigs met gerechten waarin zee en land op even originele als geslaagde wijze in elkaar overvloeien. Zijn signature dish – varkensvlees, gelakte inktvis en gebraiseerd witloof –, zijn mosselen met worstjes of zijn rundvlees met ansjovis zijn ware smaakbommetjes waarbij de contrasten voor vuurwerk zorgen zonder de smaakpapillen te overdonderen. In Clarence, in Parijs, waagt ook tweesterrenchef Christophe Pelé zich aan onwaarschijnlijke maar toch perfect beheerste combinaties. Sint-jakobsnoten met hanenkammen, zonnevis met kalfszwezerik of zelfs geitenkaas, baba met rum en kaviaar ... Toen hij onlangs in februari ter gelegenheid van het liefdadigheidsdiner Feeding Hungry Minds in België was, toverde hij zelfs een oester en een varkensoor in één bord op tafel. Hét bewijs dat zee perfect samengaat met land.