{$lblSkipToContent|ucfirst}
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.
Trend

Verrassende schaal- en schelpdieren

Mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen ... Niemand betwist de hoogstaande culinaire reputatie van deze heilige drievuldigheid. Maar de zee herbergt nog veel meer schatten: van venusschelpen tot de mysterieuze eendenmosselen. We gooien onze netten uit in de wondere onderwaterwereld.

 

Jodium is een krachtige en tegelijk ook erg subtiele smaak. Die verfijnde dualiteit zorgt er allicht voor dat chefs steeds vaker voor schaaldieren kiezen, samen met dat uitgesproken palet van zoete toetsen en een hint van hazelnoot. Consistentie is een ander boeiend voordeel van schaaldieren. In de mond geeft het zowel een bijtvaste als smeltende ervaring, iets dat weinig andere ingrediënten kunnen brengen.

Onder de buitenbeentjes van de zee voeren scheermesjes de lijst aan. Je vindt ze steeds vaker in surf-turfcombinaties en op de grill, waar hun wilde smaak het best tot zijn recht komt. Zoals alle schelpdieren gaar je ze kort en goed getimed, want ze worden gauw rubberachtig en smaakloos. Venusschelpen, tapijtschelpen en platschelpen kan je ook perfect bij vlees serveren, in Portugal doen ze dat al lang zo. Maar ook naturel zijn ze fantastisch, bijvoorbeeld met een verrassende bouillon, met zoete citrusvruchten of pepertjes, of klassieker met een gevogeltecrème of -fond.

BUITENGEWOON

In de zee zitten ook echte zeldzame parels verscholen. Uitzonderlijke producten die je soms maar moeilijk kan bemachtigen, maar die de deur opengooien naar een unieke culinaire belevenis. Zeeoren, zee-egels en eendenmosselen zijn enkele van die schatten. door hun grillige vorm zien eenden mosselen er wat buitenaards uit, maar als je ze proeft, ervaar je een fantastische smaakbom van puur jodium. Een court-bouillon, tijm en espelettepeper, meer heb je niet nodig voor een topgerechtje.

Zee-egels zijn heerlijk complex. Je hebt de subtiliteit van het smeuïge zachte vlees en de uitgesproken smaak die tegelijk redelijk zoet is. Een wel heel delicaat product dat je absoluut niet te lang mag laten garen. Lauw, met een mespuntje saffraan zijn zee-egels hemels lekker.